Genseiryu Karate-do International Federation/nl

From Genseipedia
Jump to: navigation, search

De Genseiryu Karate-do International Federation is opgericht in 1962 door Kunihiko Tosa en Yoshimitsu Furuya.

Geschiedenis[edit]

Eén van de eerste leerlingen van sensei Seiken Shukumine (de grondlegger van Genseiryu), Kunihiko Tosa, trainde Genseiryu voor de officiële bekendmaking in 1953. Vanaf 1953 verzorgde Seiken Shukumine, samen met Kunihiko Tosa, voor lessen in het Japanese Self Defence Forces en later ook op universiteiten, etc.

De Tokyo Honbu Dojo werd door Kunihiko Tosa opgericht in 1959, wat later de honbu dojo diende voor deze organisatie tot aan 1965. In 1965 verhuisde de honbu dojo van Oizumi naar Asaka. De enige officiële Genseiryu organisatie die tot aan 1962 duurde, werd opgericht door Seiken Shukumine in 1953. Deze organisatie werd laat in 1961 of begin 1962 opgeheven, wat een o.a. een reden was voor Kunihiko Tosa om de Nippon Karate-do Genseiryu Butokukai op te richten.

In 1962 verliet Seiken Shukumine de karate-wereld met bijna al zijn studenten, om met zijn nieuwe creatie Taido verder te gaan, een totaal nieuwe vechtsport, wat niet onder het karate valt.

Kunihiko Tosa ging verder om het Genseiryu te promoten, nadat hij het voorstel van Seiken Shukumine, om verder te gaan met Taido, afsloeg. In 1962 richtte hij de zijn eigen dojo op en noemde dit Nippon Genseiryu Karate-do Butokukai, tegelijkertijd met de oprichting van de Japan Taido Association door Seiken Shukumine. Hiroyasu Tamae, een meester in het Shuri-te, werd eerste aangewezen als president van de organisatie tot aan 1971. Vanaf 1971 nam Kunihiko Tosa de functie over en is tot op de dag van vandaag nog steeds president.

De Butokukai is lid en is de technische organisatie van de Genseiryu Karate-do International Federation. Butokukai is de naam van Tosa sensei's eigen dojo. De Genseiryu Karate-do International Federation heeft wereldwijd ongeveer 150 dojo's. Kunihiko Tosa is saiko-shihan en president van deze organisatie, en is vandaag erkend als negende dan binnen het Genseiryu, en officieel erkend als achtste dan binnen het All Japan Karate-do Federation (JKF).

Literatuur[edit]

Genseiryu Karate-do Kyohan[edit]

In 1984 schreef en publiceerde Kunihiko Tosa het boek Genseiryu Karate-do Kyohan 2 - Kata Collection, waarin hij negen geavanceerde kata omschrijft. Hierin heeft o.a. Seiken Shukumine een voorwoord in geschreven.

Curriculum[edit]

Om het Genseiryu Karate te promoten, maakte Kunihiko Tosa een standaard voor alle Genseiryu-beoefenaars.

Kihon Gyogi[edit]

Kata[edit]

Shitei kata[edit]

Kobudo kata[edit]

Erkende kata[edit]

De Japan Karate-do Federation (JKF) heeft officieel de kata Sansai gekeurd, als een officiële representatieve kata van het Genseiryu Karate-do. Met andere woorden, de kata Sansai, die beoefent en onderwezen wordt door de Genseiryu Karate-do International Federation, is de enige Sansai die officieel erkend is.

Graduering[edit]

Junioren Band Systeem
1st - 10th dan  
1ste - 3de kyu  
4de - 6de kyu  
7de & 8ste kyu  
9de & 10de kyu  
Senioren Band Systeem
1st - 10th dan  
1ste - 3de kyu  
4de - 6de kyu  
7de - 9de kyu  

De junioren (onder de 15 jaar) hebben een andere bandsysteem dan de senioren (15+). Graduaties beginnen vanaf 10de kyu, terwijl de senioren vanaf 9de kyu beginnen. Ook verschillen de examen onderwerpen van elkaar.

Wereldwijde Hoofd Dojo's[edit]

  • Japan & Wereldwijd (geleid door Saiko-Shihan Kunihiko Tosa)
  • Brazilië & Zuid Amerika (geleid door Mr. Antonio de Souza Lima)
  • Dominica (geleid door Mr. Mamoru Hidaka)
  • Spanje (geleid door Mr. Justino Aguilera)
  • Denemarken & Europa (geleid door Mr. Peter Lee)
  • Australië (geleid door Mr. Mauro Sagginelli)
  • Sri Lanka (geleid door Mr. Anura A, Kathihriarachshi)
  • India (geleid door Mr. Sandeep M.Gade)

Zie ook[edit]