Kita Matsu Ryu/da

From Genseipedia
Jump to navigation Jump to search

Kita Matsu Ryu, (北松流), dansk kampsystem grundlagt af Peter Hedegaard (1945-2012) i 1978.

Kita Matsu Ryu Bu-jutsu´s baggrund & historie[edit]

Kita Matsu Ryu Bu-Jutsu (KMR) er et komposit kampsystem, grundlagt i 1978 af Soke, Peter Hedegaard (PH).

I 1975 begyndte PH, som allerede på dette tidspunkt havde 15 års træning i forskellige asiatiske kampformer bag sig, at arbejde med ideen om, at skabe et moderne og tidssvarende kampsystem, baseret på de erfaringer, som han allerede havde gjort sig under sin hidtidige træning. PH var sortbæltegradueret i Judo, Shinmei-Ryu Ju-jutsu, Goshin-do kempo, og havde Shomokuroko-rang (lærer-licens) i traditionel japansk våbenbrug (Ko-budo), men fandt måden at træne disse systemer på for stive og forældet.

Andre havde før ham havde, uden større held, forsøgt at skabe kompositte og moderne systemer, ved at ”tage det bedste” fra Judo, Karate, Aikido m.fl., men resultatet heraf var sjældent særligt vellykket. Det skyldes, at alle disse forskellige systemer havde hver deres særlige sæt grundprincipper, som var umulige at blande sammen til en velfungerende og harmonisk blanding.

PH startede derfor et andet sted. Først formulerede han 10 grundprincipper - seks fysiske og fire mentale – som alle de teknikker systemet kom til at indeholde, skulle indordnes under.

Tilbage var så at afprøve og koordinere de mange forskellige teknikker, som han allerede havde kendskab til, samt at konstruere nye teknikker, som passede ind i principperne, hvor sådanne ikke allerede fandtes.

Dette arbejde var i 1978 nået så langt, at PH følte, at tiden var inde til at bringe sit nye system frem i lyset. Han gav det navnet: ”Kita Matsu Ryu Bu-Jutsu”, hvilket direkte oversat betyder: ”Det nordlige fyrretræs-kampsystem”.

-Fyrretræet (Matsu) valgte han som mærke, da det i Japan er symbol på langt liv, styrke og udholdenhed.

-Nord (Kita), der står indridset i fyrretræets stamme, indikerer, at systemet er blevet til, heroppe i det kolde nord.

Systemet var dog langtfra færdigt – og blev gennem årene stadigt udviklet og udbygget, på baggrund af de træningserfaringer, man i tidens løb gjorde sig. En af de instruktører, der i høj grad har været med til at præge KMR´s udvikling til det, det er i dag, er klubbens daglige leder og nuværende Soke Peter Carlsson, som har fået til opgave at bringe KMR-systemet videre ind i fremtiden.

Eksterne Henvisninger[edit]

Kita Matsu Ryu´s hjemmeside