Wankan/da

From Genseipedia
Jump to navigation Jump to search
Languages English • dansk
Wankan, fra bogen Genseiryu Karate-do Kyohan 2

Wankan er en af kataerne der trænes i Genseiryu.

Genseiryu Karate-do Kyohan 2[edit]

Oversat og citeret fra Genseiryu Karate-do Kyohan 2 (samme tekst som på billedet til højre).

Wankan, som udspringer fra Tomarite, der er en af de andre af karate's rødder, er overleveret i de fleste stilarter bortset fra Gojuryu. Det essentielle i denne kata er at udvikle teknikker som inkluderer både angreb og parader ved at ændre sin positur uden at ændre placering.

Wankan's kendetegn er som følger:

  • At skifte fra shuto-uke til krogede parader. Ved brug af nekoashi-dachi, kan udøveren øge afstanden til modstanderen og så benytte mae-geri, idet modstanderen mister balancen under udøverens brug af sin krogede parade.

Paraderne må forudse modstanderens spark og øvre lige stød. Posituren af disse tre parader gør dig i stand til at bruge sokuto-geri og mae-geri, såvel som lige stød med baghånden til det øvre område og lige stød med baghånden til det midterste område.

Der er to bøger som indeholder artikler om Wankan. Til læserens information vil jeg citere dem:

"Siden for lang tid siden, er det blevet sagt at Wankan blev skabt af en ukendt mester. Denne kata hører til de gamle kata. Krigere (bujin) i Tomari området på Okinawa har overleveret den traditionelt. Og den udviklede sig til hvor den er nu. Denne kata er kendetegnet af hurtige angreb og parader i en bevægelse. Bevægelser ser hårde og stærke ud. Den totale udførelses tid er ikke særlig lang."

Shoshin Nagamine, "Okinawa no karate-do", Shinjinbutsu-Ouraisha, 1975.

"Denne kata hører til Matsumura stilen som blev overleveret i Tomari området. Den er kendetegnet ved et stød, som, lige efter, succesfuldt trækkes tilbage til underarms og skulder position. I den sidste del af kataen laver vi et spark og et stød i en bevægelse, og dette gøres tre gange, hvilket i sig selv er en basisteknik."

Ryusyo Sakagami, "Karate-do Taikan", Nichibou Syuppansha, 1983.

Flere Kata[edit]

I bogen Genseiryu Karate-do Kyohan 2 er der beskrivelser af følgende kata: