Chinto/da

From Genseipedia
Jump to navigation Jump to search
Languages English • dansk
Chinto, fra bogen Genseiryu Karate-do Kyohan 2

Chinto er en af kataerne der trænes i Genseiryu. Kata'ens fulde navn er Gusukuma no Chinto.

Genseiryu Karate-do Kyohan 2[edit]

Oversat og citeret fra Genseiryu Karate-do Kyohan 2 (samme tekst som på billedet til højre).

Denne kata er overleveret mest almindeligt under navnet Gusukuma no Chinto af Mester Shinpan Gusukuma, som er berømt for at have været Mester Anko Itosu's (1832-1915) første elev.

Jeg lærte denne kata af Mester Hiroyasu Tamae, som på daværende tidspunkt var den første formand for Genseiryu Butokukai. Nu er Mester Tamae den første senior direktør for Japan Karate-do Federation.

Jeg har til hensigt at overlevere denne kata såvel som basis kata Taikyoku og Heian til fremtidige generationer ved at undervise i dem, som en del af vor skoles pensum.

"Siden for længe siden, er det blevet sagt at Chinto blev skabt af en ukendt Mester. Denne kata tilhører de gamle kataer og er forblevet i Tomari området indtil nu. Den totale tid det tager at udføre denne kata er relativ lav. Den er kendetegnet ved angrebsteknikker og parader med begge hænder på samme tid, spark og højre fods nidan-geri fra jigotai eller zenkutsu-dachi, og bevægelse på en diagonal linie."

Shoshin Nagamine, "Okinawa no Karate-do", Shinjinbutsu Ouraisha, 1975.

I bogen "Karate-do Taikan", skrevet af Ryusyou Sakagami, er der en artikel om navnene og de forskellige kataer. Chinto bliver nævnt to gange, først under stilene fra Itosu og derefter under stilene fra Matsumura. Itosu og Matsumura er navnene på gamle mestre. Forklaringen om Chinto i denne bog er som følger:

"I dag bliver Chinto overleveret i tre forskellige versioner: Tomari-no-Chinto, Can-no-Chinto og Itosu-no-Chinto. Hver version er kendetegnet ved bevægelser på en ret linie; Tomari på en linie til både højre og venstre side, Can på en diagonal linie og Itosu på en lang linie. Hvad angår Chinto fokuserer denne bog på Itosu-no-Chinto. Denne kata blev forbedret og forenklet af Mester Itosu ved at bruge teknikker fra Tomari området. Særlige teknikker er parader med begge hænder, nidan-geri og doujiuke-geri i hejrens fodstilling."

At dømme ud fra den linie vi bevæger os på, er jeg overbevist om, at den Chinto jeg lærte oprinder fra Itosu. Men jeg kan se tydelige forskelle mellem vores Chinto og Itosu-no-Chinto. F.eks. benstillinger og nuancer i den tekniske udtryksform. Jeg synes dog ikke, at vi skal fokusere på disse forskelle. Det er vigtigt for os at lade dem være som de er.

Japan Karate-do Federation har valgt at specificere Chinto som den trænes i Wadoryu stilen. Denne Chinto har også bevægelserne på en lang linie. Derfor tror jeg, at også denne kata oprinder fra Itosu. Men jeg må understrege, at jeg kun gætter.

Hvad historien om Chinto angår, er intet nedskrevet i bogen "Karate-do", skrevet af Hironori Otsuka, udgivet i 1970.

Flere Kata[edit]

I bogen Genseiryu Karate-do Kyohan 2 er der beskrivelser af følgende kata: